De Historie van RKDVC

De Historie van RKDVC

(geactualiseerd 25 mei 2023)

Eigenlijk is RKDVC een mix van Drunense straat- en kloosterjongens. Voor de Tweede Wereldoorlog kende Drunen twee voetbalclubs: De Sporters en VJC (Voetbal Jongens Congregatie). De rivaliteit tussen deze clubs was groot. De jongens van de straat, zoals de Sporters werden genoemd, gingen totaal niet om met de jongens van het klooster (VJC). De Tweede Wereldoorlog, waarin het Drunense voetbal op een laag pitje stond, zorgde voor verbroedering en bracht een kentering in deze ongezonde situatie. Net na de bevrijding gingen de adviseurs van beide clubs, kapelaan Simons en kapelaan Heeren, rond de tafel zitten om tot een samenwerking te komen. Uit deze gesprekken is op 15 mei 1945 voetbalvereniging RKDVC (Rooms-Katholieke Drunense Voetbal Club) ontstaan. Liever hadden de kapelaans simpelweg de naam DVC gekozen, maar dat keurde de KNVB af. In zowel Delft (1903) als Didam (1926) bestonden namelijk al verenigingen met dezelfde naam.

Dat de jongens van de straat en de jongens van het klooster toch wel goed met elkaar overweg konden, blijkt uit het eerste competitieseizoen 1945-1946. In dit seizoen werd het eerste elftal, dat 4e klasse KNVB speelde, meteen kampioen. RKDVC speelde deze eerste jaren nog op het oude terrein van de Sporters aan de Kanaaldijk. Er was op die plek geen kleedgelegenheid, de jongens kleedden zich om bij de familie van Heeswijk, die in het laatste huis voor de Heidijk aan de Torenstraat woonden. Wel werd er op dat moment gewerkt aan een nieuw onderkomen en eind 1949 was het zover: RKDVC kreeg een nieuw terrein - compleet met kleedkamers! - ter hoogte van de huidige Meidoornstraat. Maar ook die pret mocht niet lang duren, deze grond had de gemeente nodig voor nieuwbouw. Een nieuw veld werd aangelegd waar voorheen de MAVO heeft gestaan en nu Egelantierlaan en Lariksplein liggen. In het seizoen 1964-1965 verhuisde de vereniging naar het sportpark aan de Sportlaan, waar tot op de dag van vandaag met veel plezier wordt gevoetbald.

 

Ups en downs

In het inmiddels 78-jarige bestaan van RKDVC heeft de club vele successen behaald, maar ook enkele dieptepunten bereikt. Het is onmogelijk deze een voor een te benoemen, daarom beperken we ons tot de meest spraakmakende ups en downs in de historie.

In het seizoen 1952-1953 werd RKDVC 1 voor de tweede keer kampioen, na een zware strijd tegen de Veerse Boys. Ook promoveerde DVC in dit seizoen naar de 3e klasse. Tot 1963 wordt in deze klasse gespeeld met wisselend succes.

In de strijd om de KNVB beker werden in het seizoen 1955-1956 mooie resultaten behaald. Op zondag 26 augustus 1956 moest DVC spelen tegen profclub Willem II. Het gehele DVC-elftal speelde daar een prima partij. Tot circa tien minuten voor tijd was de stand 4-4. Bij een gelijkspel ging het bezoekende elftal naar de volgende ronde. Een eredivisieclub uitgeschakeld door een 3e klasser, dat kon niet volgens de scheidsrechter. Een onschuldige overtreding van onze linksback Harrie Smits werd bestraft met een penalty. Deze werd door Willem II-er Jan van Roessel ingeschoten. In de laatste minuut werd het nog 6-4 voor Willem II.

Het seizoen 1962-1963 liep slecht af voor RKDVC. Het eerste elftal degradeerde naar de 4e klasse. Het zou nog tot 1978-1979 duren voordat er weer een kampioenschap en promotie werd behaald. Het seizoen 1972-1973 bracht zelfs kans op degradatie uit de 4e klasse. Gelukkig wist het elftal op het nippertje degradatie te voorkomen.

In het seizoen 1976-1977 tot en met 1980-1981 was Henk Quaadvliet uit Den Bosch trainer van de RKDVC-selectie. In die vijf seizoenen heeft DVC vier kampioenschappen behaald. Zowel RKDVC 1 als RKDVC 2 eindigden twee keer bovenaan de ranglijst. Door deze uitstekende resultaten mag gerust van een ‘periode Quaadvliet’ worden gesproken. In 1980 volgde ook een promotie naar de tweede klasse. Duizenden supporters waren deze dagen op de been om het elftal te feliciteren met hun behaalde succes.

Lang mocht het geluk in de 2e klasse echter niet duren. Al in 1982 degradeerde het eerste naar de 3e klasse. In 1988 promoveerde het team, onder leiding van trainer Jef Weber, weer naar de tweede klasse. Dit ging een aantal jaren redelijk goed, totdat DVC na 1990-1991 weer terug moest naar de 3e klasse. Ook in de 3e klasse redde DVC het dat seizoen niet en moest terug naar de 4e klasse, de klasse die het eerste reeds in 1979 had verlaten. Een dieptepunt. Gelukkig duurde deze dip maar een seizoen. Op 14 maart 1993 werd het team onder leiding van Toi Korsten ongeslagen kampioen.

Terug in de derde klasse presteerde DVC bijzonder goed. In 1998 promoveerde het eerste naar de tweede klasse.

 

Recente Historie (vanaf 2000)

De onbetwiste klapper in de geschiedenis van RKDVC heeft natuurlijk in het seizoen 2000-2001 plaatsgevonden. In Juni 2001 van dit jaar boekte RKDVC een historisch succes. Voor het eerst in de ruim 55-jarige geschiedenis van de club promoveerde het eerste elftal naar de eerste klasse door een overwinning tegen het Oosterhoutse WVO met 3-0 op het RWB-terrein in Waalwijk. Ruim 1000 Drunenaren kwamen naar de promotiewedstrijd in Waalwijk kijken en het spreekt voor zich dat de Drunense kroegen tijdens de Pinksterdagen blauwwit getint waren.

Het seizoen 2001-2002 is een bijzonder seizoen geweest. In dit eerste jaar als 1e klasser heeft RKDVC zelfs de nacompetitie gehaald voor promotie naar de Hoofdklasse. Een felicitatie waard voor Tom Heijkoop en z'n mannen, technische en medische begeleiding en uiteraard de gehele selectie. Het seizoen 2002-2003 stond in het teken van klassenbehoud. Deze doelstelling werd in de laatste wedstrijd van het seizoen bereikt. Ook het derde seizoen in de eerste klasse stond in het teken van de strijd tegen degradatie. Door gebrek aan scorend vermogen kon de doelstelling niet worden gehaald en volgde een terugkeer naar de tweede klasse. Het verblijf in de tweede klasse was van korte duur. Via opnieuw de nacompetitie werd de promotie naar de eerste klasse behaald. Nadat in de seizoenen 2005-2006 en 2006-2007 opnieuw in de eerste klasse werd gespeeld moest na dit tweede seizoen opnieuw een stapje teruggedaan worden. In de tweede klasse werd in de jaren die volgden telkens een plaats in de subtop behaald.
Voor het tweede team betekende het seizoen 2003-2004 veel. Zij wisten via een periodetitel en de daarop volgende wedstrijdenreeks promotie af te dwingen naar de Hoofdklasse voor reserveteams. Door een zeer dubieus verlopen slotdag van de competitie 2004-2005, een van de concurrenten gelastte zijn wedstrijd op het laatste moment af waardoor de situatie kon worden afgewacht, werd helaas weer uit deze klasse gedegradeerd. In het seizoen 2003-2004 wist het tweede team, naast de promotie, de finale van de beker te bereiken. Dit was voor de derde keer in vijf jaar. Helaas werd de finale verloren.
In de tweede klasse zou RKDVC 1 blijven tot het seizoen 2011-2012. In de laatste wedstrijd moesten zij zich neerleggen bij het spelen van de nacompetitie. Al in de eerste ronde werd RKDVC uitgeschakeld en was veroordeeld tot degradatie naar de derde klasse. Het volgende jaar werd direct alweer de nacompetitie voor promotie bereikt. Echter tegen RPC werd na twee duels verloren. Ook het tweede elftal behaalde nacompetitie om promotie naar de reserve hoofdklasse. In de finale werd verloren van Baronie 2.
Het volgende competitieseizoen (2013-2014) was wel weer succesvol voor RKDVC 1. In Boxtel werd tegen de gelijknamige ploeg het kampioenschap in de derde klasse behaald. Ook RKDVC 2, 3 en 4 wisten in dit jaar promotie te bewerkstelligen. Hierdoor spelen het tweede en het derde op het hoogst mogelijke niveau. Voor RKDVC 2 is dat Hoofdklasse en RKDVC 3 de eerste klasse. RKDVC 4 is gepromoveerd naar de tweede klasse.
RKDVC 1 hield het niet lang vol in de tweede klasse in het seizoen 2015-2016 degradeerde het roemloos naar de derde klasse. RKDVC 2 nam voor het eerst deel aan de beker voor standaard teams. Hierin bereikte het de derde ronde en werd uitgeschakeld door Topklasse kampioen Kozakken Boys.

De jaren die volgde was het eerste team een stabiele middenmoter. Ook het tweede team bleef een stabiele middenmoter in de Reserve Hoofdklasse. Vanaf het seizoen 2018-2019 zat RKDVC enkele jaren in de derde klasse samen met VV Haarsteeg, VV Nieuwkuijk en Vlijmense Boys. Bouwbedrijf Willy Naessens introduceerde de Willy Naessens cup waarbij de onderlinge derby's gezamenlijk een competitie vormde waarin werd bepaald wie de cup zou winnen aan het einde van het seizoen. Deze Willy Naessens cup werd gespeeld t/m seizoen 2022-2023. Na dit seizoen ging Vlijmense Boys zaterdag voetbal spelen en stopte het bedrijf met deze vorm van sponsoring. 

 

Junioren- en pupillenafdeling

In de eerste jaren na de oprichting nam RKDVC nog niet met pupillenteams deel aan KNVB-competities. Voor 1965 werden pupillenleden door Frie van Gorcom beziggehouden met trainingspartijtjes op de vrije woensdagmiddag.

In het seizoen 1965-1966 werd voor de eerste keer deelgenomen aan de Waalwijkse pupillencompetitie met een D-elftal. De leiding van dit elftal was in handen van Piet van de Heijden, die het pupillenwerk van Frie van Gorcom had overgenomen. Tot 1970 heeft hij gestalte gegeven aan het pupillenvoetbal binnen DVC. Daarna werd de voorzittershamer overgenomen door Henk Oosterwaal die deze maar liefst zeventien seizoenen heeft gehanteerd. In deze tijd is de pupillenafdeling uitgegroeid tot een van de grootste jeugdafdelingen in Noord-Brabant, met veel activiteiten en kampioenschappen.

De diverse jeugdteams hebben in het verleden aansprekende prestaties weten te behalen. In alle leeftijdscategorieën is minimaal een keer het Brabants Kampioenschap behaald. Eind jaren tachtig leverde de B-jeugd de meest aansprekende prestatie door tweemaal (in de seizoenen 1986-1987 en 1987-1988) in de hoogste klasse het Kampioenschap te behalen. In de plaatsingswedstrijden voor het Nederland Kampioenschap werd het team in beide jaren door PSV verslagen.

De jeugdafdeling bestaat momenteel uit ongeveer 650 voetballertjes. Deze spelers, zowel jongens als meisjes, vormen meer dan 50 teams.

De standaard elftallen komen de afgelopen jaren allemaal uit op hoofdklasse niveau of hoger. In het seizoen 2005-2006 behaalde de B-junioren het kampioenschap in de Hoofdklasse. Als gevolg hiervan werd promotie naar de landelijke derde divisie en plaatsing voor de eindstrijd voor de districtskampioenen gehaald. In deze strijd om het Kampioenschap van het district Zuid I deden de jongens het uitzonderlijk goed en werden aldus de kampioen van het district. De strijd om de supercup tegen de B1 van FC Den Bosch bleek een net iets te hoge hobbel. Het A1 elftal heeft zich, sinds de invoering van de periode-kampioenschappen, geregeld weten te plaatsen voor de eindstrijd om promotie. In het seizoen 2008-2009 werd de promotie eindelijk veiliggesteld. Daarmee spelen de A1 en de B1 op divisie niveau. In de jaren die volgden zou het niveau van de gestaag stijgen. In het seizoen 2010-2011 komt RKDVC voor het eerst voor in de lijst van 100 beste jeugdopleidingen van Nederland. Die positie zou in de volgende jaren alleen maar beter worden. Door kampioenschappen van RKDVC A1, A2, B1, C1 zou RKDVC bij de beste 40 jeugdopleidingen komen. Alle eerste teams speelden in het seizoen 2013-2014 op landelijk niveau, A1 4de divisie, B1 3de divisie en C1 2de divisie. Maar ook de A2 en B2 spelen in dat seizoen op een respectabel niveau, 1e klasse.
Na het seizoen 2014-2015 spelen alle standaard teams van de jeugd op landelijk niveau. Inmiddels is de meisjes afdeling ook fors aan het groeien. Het seizoen 2015-2016 vormde een eerste hoogtepunt met het bereiken van drie kampioenschappen door vier teams. Momenteel (2022-2023) spelen de jeugdteams JO19-1; JO17-1 en JO15-1 op divisie niveau.

 

G-voetbal

Binnen de jeugdafdeling zijn sinds het laatste decennium van de vorige eeuw ook G-voetballers actief. Op prestatief gebied zetten zij een bijzondere lijn op. Bijna om het jaar werd een kampioenschap gevolg door een degradatie. Desalniettemin hebben zij zich altijd zeer betrokken getoond bij de vereniging. Enkele van de dames wisten zich zelfs internationaal te tonen. Met een KNVB-selectie bezochten zij Ierland en China. In het seizoen 2010-2011 is RKDVC gestart met jeugdige JG team. Dit team is in het seizoen hierop gaan deelnemen aan de competitie. Op het moment dat RKDVC hiermee startte waren er slechts bij drie andere verenigingen in Nederland dergelijke teams actief. Inmiddels heeft RKDVC zowel een G-team en JG-team.

 

Brand

In de nacht van 6 op 7 oktober 1992 voldeed zich een kleine ramp binnen de vereniging, het clubhuis ging - waarschijnlijk door brandstichting - compleet in de vlammen op. Nu het oude, gezellige clubhuis niet meer bestond, zag het bestuur zich genoodzaakt voor het eerste weekend alle thuiswedstrijden af te gelasten en zo snel mogelijk een noodoplossing te zoeken. Het werd een nissenhut die de rest van het seizoen werd gebruikt. Zelfs het kampioensfeest van het eerste elftal in 1993 werd in deze hut gevierd. Maar zoals vaak was ook deze brand uiteindelijk een voorbeeld van `in de brand, uit de brand’, dankzij verzekeringsgelden en een inzamelingsactie kreeg RKDVC een prachtig nieuwbouwcomplex met uitzicht op het hoofdveld. Het nieuwe clubhuis werd in november 1993 officieel geopend door de toenmalige burgemeester Breeveld.

 

Huidige accommodatie

In 1964 werd de accommodatie aan de Sportlaan betrokken. Het “Sportpark aan de Duinweg” is nog steeds het middelpunt van de activiteiten van RKDVC. De huidige accommodatie bestaat uit drie natuurgrasvelden (waaronder het hoofdveld), twee kunstgrasvelden (gerealiseerd in 2008) en 3 kleine en 1 groot trainingsveld. Het clubgebouw is in 2009 geheel vernieuwd. Met maar liefst 19 kleedkamers, wedstrijdsecretariaat, teambespreking ruimte en ontvangstruimte. Een geheel modern gebouw. In het gebouw zijn diverse milieuvriendelijke noviteiten toegepast.

 

Huidig ledental

RKDVC is nog steeds een groeiende club. Momenteel telt de club in totaal meer dan 1.100 leden - in september 2010 kon het duizendste lid, Bjorn de Laat, worden verwelkomd - en neemt daarmee een belangrijke positie in het Drunense en Noord-Brabantse voetballeven in. Het aantal leden blijft ook in de volgende jaren groeiend. Dit ondanks het feit dat er in Drunen al enkele jaren weinig nieuwbouw is en het aantal jeugdige inwoners in de kern dalend is blijft het ledental van RKDVC stabiel.

Voorzitters door de jaren heen

1945 - 1948 L. van Drunen †
1948 - 1954 A. Brok †
1954 - 1964 F. van Gorcom †
1964 - 1968 A. Vernooy †
1968 - 1972 G. Dinkelaar †
1972 - 1989 A. van Balkom †
1989 - 1992 A. van de Hooven
1992 - 2001 J. van Loon
2001 - 2003 R. van de Fluit †
2003 - 2016 T. Berenschot
2016 - 2023 H. Brokx


Ereleden

Toon van Balkom †
Ted Berenschot
Ad Brok †
Mari Brok
Louis van Drunen †
Martien Elshout
Bart van de Geld †
Frie van Gorcom †
Antoon van Heeswijk
Ton van den Hooven
Henri Koks
Bertus Lommers †
Jan van Loon
Henk Mees †
Henk Oosterwaal
Harrie van Ravesteijn
Toon Schapendonk †
Frans Smits †
Jan van Veldhoven
Nico Vesters †
Bart Verhoeven
Jos van de Wiel
Tini van de Wiel †

Peter Kuijsten

Wim van Kessel
Luc Vermeegen
Hans Brokx

Lid van verdienste

Antoon Coesmans
Willie van Giersbergen
Kees van Helvert †
Jan van Hooft
Gies Legierse †
Toos Melis
Bert Oome
Anton van de Wiel †

Cees Frikkee

Trainers RKDVC 1

Seizoen

Trainer

Bijzonderheden

'45/'46

Jan Lodensteyn

Kampioen 4e klasse, geen promotie

'46/'47 - '50/'51

Janus Broeren

 

'51/'52

Paul Rappange

 

'52/'53 - '53/'54

Jan Taks

Kampioen 4e klasse en promotie naar de 3e klasse

'54/'55 - '57/'58

Janus Broeren

 

'58/'59 - '59/'60

Frans Tausch

 

'60/'61

Rinus van Staaij

 

'61/'62 - '62/'63

Tini van Vught

 

'63/'64

Piet van der Sluijs

Degradatie naar de 4e klasse

'64/'65

Kees van Esdonk

 

'65/'66 - '66/'67

Piet Galiart

 

'67/'68 - '68/'69

Tini van Vught en Henk Mees

 

'69/'70 - '71/'72

Bob Lourensz

 

'72/'73

Piet de Jong

 

'73/'74 - '75/'76

Jacques Langendoen

 

'76/'77 - '80/'81

Henk Quaadvliet

Kampioen 4e klasse en promotie naar 3e klasse
Kampioen 3e klasse en promotie naar 2e klasse

'81/'82 - '82/'83

Jan Verel

Degradatie naar de 3e klasse

'83/'84 - '85/'86

Chris Gevers

 

'86/'87 - '87/'88

Sjef Weber

Promotie naar de 2e klasse

'88/'89

Harrie van den Hout

 

'89/'90

Wim Kanters

 

'90/'91 - 27-11-'90

Jan van Leeuwen

Degradatie naar de 3e klasse

2-12-'90 - '92/'93

Toi Korsten

Degradatie naar de 4e klasse
Kampioen 4e klasse en promotie naar de 3e klasse

'93/'94 - 21-11-'94

Jan Fleuren

 

22-11-'94 - '94/'95

Rene Tausch

 

'95/'96 - '97/'98

Maarten van Lith

Promotie naar de 2e klasse

'98/'99 - '99/'00

Marco ten Braak

 

'00/'01 - '04/'05

Tom Heijkoop

Promotie naar de 1e klasse
Degradatie naar de 2e klasse
Promotie naar de 1e klasse

'05/'06 - 11-01-'07

Chris van den Dungen

 

11-01-'07 - '07

Adem Alkan

Degradatie naar de 2e klasse

'07/'08 - '09/'10

Frans Grondman

 

'10/'11 - '13/'14

John Meijs

Degradatie naar de 3e klasse
Kampioenschap 3e klasse en promotie naar 2e klasse

'14/'15

Hans Lathouwers

 

'15/'16 - 29-02-'16

Frans van Wijk

 

29-02-'16 - '16

Mo Duzgun

Degradatie naar de 3e klasse

'16/'17 - 20-03-'19

John Meijs

 

20-03-'19

Edwin van Wijk

 

Zoeken op de site

RKDVC

Sportlaan 10 
5151 RK Drunen
tel. 0416 -779002
Routebeschrijving
Terug naar boven