RKDVC 6
17-04-2017
1-2

Scheidsrechter:   Theelen, H.M.J.
VELDHOVEN - Op bezoek in Veldhoven, bij het grote UNA. Deze 2e paasdag bracht ons een geweldige dag. Ondanks vele festiviteiten in het dorp mochten we met trots vele supporters langs de lijn verwelkomen die de flinke tocht van 40 minuten hadden gemaakt om RKDVC op te zien treden tegen UNA 4. De inzet vooraf was duidelijk: De winnaar plaatst zich voor de bekerfinale.
Complimenten ook aan de coaches, die (achteraf gezien) voor een juiste tactiek hadden gekozen. Met een behoudend strijdplan was het de taak aan onze rappe voorwaartsen om vanuit de omschakeling voor gevaar te stichten. Deze uitermate lastige tegenstander zou voetballend veel te gemakkelijk van eventueel geboden ruimtes kunnen profiteren. Dit moest dus voorkomen zien te worden.
UNA 4 had duidelijk ook een tactiek meegekregen van de trainer. ‘’Vol op de aanval’’, ‘’druk op de ketel’’ en ‘’direct vastzetten’’ zal meegegeven zijn aan de geel-zwarten. RKDVC kon zich nauwelijks onder deze druk uit voetballen, maar gaf geen krimp en liet UNA er nauwelijks doorheen komen. Wel was direct duidelijk dat er nogal wat gevraagd ging worden vandaag, want het niveau was hoog. Eén goede kans kwam er voor de gastheren. Op een mooie diepe pass door het centrum moest snel worden gehandeld door een diepgaande aanvaller. Zijn inzet verdween ruim over het doel. Na ruim een kwartier kwam RKDVC pas voor de 2e keer in het vijandige 16-meter gebied. Dennis Damen was eerder bij de bal dan de UNA defensie en werd naar de grond gebeukt. De scheidsrechter kende RKDVC een strafschop toe. Gedecideerd nam Marco Pulles plaats achter de bal. De bal werd keurig naar de hoek gestuurd, maar helaas koos de doelman voor dezelfde hoek en kon hij de penalty uit zijn doel houden. De schrik zat er bij UNA kennelijk wel een beetje in, de storm was in ieder geval gaan liggen. RKDVC kon iets vaker de bal in de ploeg houden en de aanval zoeken. Uitgespeelde kansen bleven lang uit, totdat wederom Dennis Damen als eerste bij een verre bal was. Deze keer kon hij niet meer achterhaald worden. Hij legde de bal keurig breed op de meegelopen Luuk Buijs die op zijn beurt de bal in het lege doel kon schieten. De gekozen speelstijl betaalde zich dus uit: 0-1.
Voor UNA was de tegentreffer geen reden tot wanhopen want de ploeg speelde genoeg kansen bijeen. Wat te denken van de mogelijkheid in de 35e minuut. De volledige Veldhovense aanval kon op doelman Berry af. Ook hier werd de bal keurig breed gespeeld, maar het projectiel werd vervolgens tegen de al verslagen Bertus aangeschoten. Ook met de rebound werd allesbehalve overtuigend omgesprongen. RKDVC kroop door het oog van de naald en trok de 0-1 stand voor wat betreft de 1e helft over de streep.
Voor RKDVC zat er niks anders op dan hopen dat Vrouwe Fortuna ook gedurende de 2e helft nog aan de goede kant zou blijven staan. De mannen van UNA hadden de energietank weer goed vol gegooid en ook de 2e helft startten zij vol enthousiasme. Een mooi schot van een meter of 25 werd geweldig uit de hoek ‘geshowduikt’ door Berry van Bladel. Die kreeg het sowieso weer lekker druk in de 2e helft. Domper voor RKDVC was het uitvallen in de 55e minuut van invaller Willem v/d Velden, die na een krachtsinspanning verkeerd terecht kwam en problemen kreeg aan zijn knie en vervangen moest worden. DVC speelde rond het uur alsof het de laatste 5 minuten van het duel betrof. Het oefenen van het bosknoerten eerder dit seizoen kwam goed van pas deze wedstrijd. Los van een afstandsschot van Remco v/d Linden en een dreigende situatie via Luuk Buijs speelde RKDVC aanvallend weinig meer klaar. In de 65e minuut werd door UNA maar weer eens een bal voor de goal gebracht. Berry van Bladel wilde ook deze bal uit de lucht plukken, maar slaagde niet in die missie. Een UNA speler kon de bal afschuiven naar de spits die de gelijkmaker scoorde. Na deze gelijkmaker ging UNA op jacht naar de voorsprong. Op wonderbaarlijke wijze kwam deze voorsprong er niet. Op een lage voorzet richting 2e paal kwam de inglijdende speler letterlijk een schoenmaat te kort om de bal het beslissende tikje te geven. Dit tikje bleef dus uit, en de binnenkant van de paal bracht redding. DVC kende wederom personele problemen. Deze keer moesten zelfs 2 spelers zich laten vervangen en dus draaide de wisselcarrousel op volle touren. Iedereen had een plekje gevonden in het elftal om het laatste kwartier uit te spelen. Ook bij UNA liepen de krachten iets terug en DVC slaagde er voor wat langere periode voor om kansen te verijdelen. In de 87e minuut kregen DVC een hoekschop te nemen. Thijs Fokker met een kenmerkend strakke trap welke door de wind direct richting het doel werd gedragen. De UNA doelman schatte deze bal niet goed in en zag deze over zich heen tegen de touwen verdwijnen: 1-2! Minuut 87 dus, maar er gebeurde nog genoeg in het restant. De keeper was vastberaden om zijn fout goed te maken en maakte de laatste 5 minuten als veldspeler vol. Voor RKDVC was het bosknoerten 2.0 geworden. Vanuit een gevaarlijke vrije trap kreeg UNA in minuut 90+2 een goede kans op de gelijkmaker, maar een hard schot werd knap geblokt. Berry van Bladel moest ook enkele keren nog een bal uit de 16 stompen. Toch had ook hij in minuut 90+4 geen antwoord op een inzet na een kluts situatie. Met de billen samengeknepen zag hij tot grote vreugde dat Maarten van Bokhoven met zijn 44 jaar na 95 vliegminuten nog de kracht had om de bal van de lijn weg te halen. Het leverde de Bok de VEDETT van de week! op , maar nog belangrijker: RKDVC is BEKERFINALIST!
Een geweldige prestatie op 2e paasdag. Als team is ontzettend hard gewerkt om dit resultaat te behalen. Een beetje (veel) geluk hielp ons hierbij, maar het mocht ook wel eens mee zitten. RKDVC 6 verzekert zich van een heel mooi toetje. Op zaterdag 20 mei in Haarsteeg mag het ’t gaan opnemen tegen Braakhuizen 4 dat eveneens als underdog tóch de finale wist te behalen. Laten we er ook dan een prachtige dag van maken!