Columns

Column 5

In eigen doel

Een eigen doelpunt maken en daardoor de wedstrijd verliezen is volgens mij het ergste wat je als voetballer kan overkomen. Afgelopen weken zagen we o.a. Joël Veltman en Sven van Beek in de fout gaan. Die van Veltman bij Feyenoord-Ajax (beker) zag er al best knullig uit en dat het geen mooi doelpunt was wat de wedstrijd besliste, daar maalde geen Kuipganger om. De aartsvijand was verslagen. Een week later overkwam het de jonge Feyenoordverdediger van Beek. De bal stuiterde vlak voor het doel, niemand leek iets te gaan doen, de keeper rekende op zijn centrumverdediger terwijl de doelman de bal had kunnen pakken. Van Beek dacht geen seconde meer na, weg die bal! Echter raakte hij de bal maar half, het zag er een beetje paniekerig uit. U weet de rest, de bal ging met een boogje in de hoek van het eigen doel. 0-1 en daar bleef het bij. De verdediger werd schlemiel genoemd, maar kwam toch heel moedig voor de camera. Alleen... wat moet je zeggen?
Ik vind het vooral zuur voor die jongens. Niemand schiet de bal expres in eigen doel. En als supporter van de koploper kon ik er toch niet om lachen, integendeel zelfs. Ik voelde met die jongen mee. Temeer omdat het een situatie was die voor mij herkenbaar was. Doelpunten maakte ik vroeger niet zoveel. En er zijn er die ik nog heel goed kan beschrijven en ja, daar zaten ook winnende bij. Dan ben je die dag het mannetje, hoor. Maar toen van Beek zijn goal maakte, moest ik even slikken... Lang geleden schoot ik de bal ook eens zo achter onze eigen keeper. Dat was vermoedelijk in de B-junioren van RKDVC, op de plek waar nu kunstgrasveld 2 ligt. Bij ons doel stuiterde de bal ook net buiten het doelgebied. En net zo paniekerig als Sven van Beek wilde ik de bal ver weg rossen. En net als bij als bij de Feyenoorder raakte ik de bal maar half waardoor de bal wel de lucht in ging, echter met zo'n effect de verkeerde kant op, dat ie over onze keeper Wim in het net verdween. Wat een verschutting, je voelt dat iedereen naar je kijkt. De tegenstanders juichen en lachen je uit. Verschrikkelijk. Bondscoach Michels zei eens na een eigen doelpunt van Michel Valcke: 'Als we ze zelf er nog eens gaan inschieten...' Zoiets staat niet goed op je CV en van Beek maakte er inmiddels al 5. Maar je moet door. Als een spits een kans mist, komt er wel een volgende. Maakt een verdediger of keeper een fout, is het vaak een doelpunt. Nee, sinds dat eigen doelpunt van mijzelf heb ik nooit meer gejuicht als ons team of mijn favoriete club daar voordeel aan had.
'Als je één goal meer maakt dan de ander, dan win je...' zei Johan Cruijff eens. Maar dan moet die bal wel in het goede doel vallen, natuurlijk! Lijkt me logisch.

Jack Thomassen


Zoeken op de site

RKDVC

Sportlaan 10 
5151 RK Drunen
tel. 0416 -779002
Routebeschrijving
Terug naar boven