Columns

4e Column maart 2012

Bijnamen

www.rkdvc.nl
In sommige plaatsen waar vroeger meerdere mensen bekend waren onder dezelfde (voor- en achter-) naam was het gebruikelijk onderscheid te maken door het gebruik van een bijnaam. Gevolg hiervan was dat in die gemeenschappen sommige mensen meer bekend waren onder hun bijnaam dan onder hun werkelijke naam. Bijnamen ontstonden vaak door het werk of beroep van de man of vrouw, het straatleven, fysieke eigenaardigheden, kwaal, gebrek of afwijking, uitspraken, gedrag en/of kleding. Hoewel het tegenwoordig wellicht wat minder is dan vroeger bestaan ze (gelukkig) nog altijd. Iedereen kent er wel een aantal.

Een bijnaam is een breed bekende, niet-officiële naam van een persoon, een groep van personen of een plaats. Een bijnaam kan voor de drager zowel een positieve als een negatieve ondertoon hebben. Als het negatief is, wordt dit een spotnaam genoemd en dan wordt het al snel een soort scheldwoord. Als het positief is, wordt het een koosnaam. In de voetballerij zijn er vele voorbeelden van bijnamen op te noemen. Als we bijv. praten over El Salvador, de kromme, het sneeuwvlokje, San Marco, de zwarte tulp, de spijker, de lama, de zwarte panter, ijzeren Rinus, Don Leo, Guus Geluk of de generaal, dan weet iedereen over wie we het hebben. Dit zijn koosnamen voor verschillende geprezen Nederlandse voetballers of coaches. Sommige legendarische voetbalhelden hebben zelfs meerdere bijnamen gekregen, zoals bijv. de beer van de Meer, de bolle van Zwolle en het lek van Pec. Maar of dit nou allemaal koosnamen waren, valt te betwijfelen. Ook diverse buitenlandse voetbalhelden hebben in de loop der jaren qua bijnamen mooie vondsten opgeleverd. Niet alleen maar omdat het atleten waren met een fluwelen techniek, maar ook omdat het bijvoorbeeld spijkerharde verdedigers waren. Een greep uit de markante mondiale voetbaltop: Der Kaiser, Der Bomber, Pluisje, De Gier, Het Scheermes, De Witte Gullit, ZZ Top, de Tovenaar van Tatabanja, De Parel van Mozambique of De Stier van de Bosporus.

Daarnaast kregen in Nederland ook inwoners uit bepaalde dorpen of steden dikwijls bijnamen mee. Zo komen Tukkers uit Twente, Kruikezeikers uit Tilburg, Kaaskoppen uit Alkmaar, Vissenkoppen uit IJmuiden, Schapenkoppen uit Dordrecht en is onze eigen voorzitter van RKDVC, afkomstig uit Helmond, een Kattenmepper!

Hoe wij Drunenaren van oudsher worden genoemd is mij niet helemaal bekend al hoor ik mensen uit naastgelegen dorpen wel eens spreken van Drunense Geiten, wat vreemd is aangezien Drunen in de zestiger jaren toch vooral bekend stond om de explosieve varkensgroei in de veeteelt ten opzichte van omringende dorpen. Binnen RKDVC hebben we echter vooral veel Schapen gekend. Daarnaast ken ik in de categorie Kattenmeppers bij RKDVC ook nog wel een Drunense Meeuwenklapper, al staat hij niet symbool voor een grotere groep.

Sinds enkele jaren, maar met name dit jaar pas écht doorgebroken, hebben we binnen onze club weer een nieuwe bijnaam kunnen noteren. Legendarische clubiconen als De Schaap, De Junne, De Cas, D’n Bijs, De Knoet, De Lip, De Pico, De Fitter, De Kiwi, De Suki, D’n Otto, De Chef en nog vele anderen hebben nu gezelschap gekregen van De Shadow. Met vlag en wimpel is hij de afgelopen maanden tot deze eregalerij toegetreden. Velen zullen zich afvragen: De Shadow? Inderdaad! De Shadow. Zeer taakbewust en op en top gedreven om elke zondag een goede performance neer te zetten. Mocht je geen idee hebben over wie het gaat, dan adviseer ik om de komende zondagen voor en na de wedstrijd van ons eerste elftal onze hoofdtrainer John Meijs in de gaten te houden. Als John ooit naar RKC Waalwijk zou vertrekken om aan de slag te gaan als trainer, dan gaat De Shadow ongetwijfeld in zijn kielzog mee. Ook voor John geldt immers: “You’ll never Wolluk alone!”

@vanpasgekomen


Zoeken op de site

RKDVC

Sportlaan 10 
5151 RK Drunen
tel. 0416 -779002
Routebeschrijving
Terug naar boven