Sociale veiligheid / VOG

RKDVC wil een veilige en prettige omgeving bieden aan iedereen die bij de club actief is. Dit betekent dat binnen de gehele club grensoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd. Specifiek ter bescherming van kwetsbare leden heeft RKDVC gedragsregels opgesteld voor vrijwilligers die hen begeleiden zoals trainers en leiders. Onder kwetsbare leden wordt verstaan minderjarigen, minder validen, en LHBTI-ers.

Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sport is elke vorm van gedrag of toenadering, in verbale, non-verbale, digitale of fysieke zin, die:

 
  • door de persoon die het ondergaat als gedwongen en/of ongewenst wordt ervaren;
  • als doel of gevolg heeft de waardigheid van de persoon aan te tasten;
  • plaatsvindt onder omstandigheden die rechtstreeks, dan wel indirect, verband houden met het beoefenen van de sport en waarin de spelregels of reglementen niet voorzien.

Van grensoverschrijdend gedrag is in het bijzonder sprake wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende, sociaal onveilige of kwetsende situatie wordt gecreëerd. De ervaring van de sporter is daarbij leidend. Dit wil zeggen: zodra een sporter zegt ongewenst gedrag te ervaren, dan nemen we deze uiting serieus.

Globaal gezien onderscheiden we een aantal soorten grensoverschrijdend gedrag: pesten, discriminatie, seksuele intimidatie, bedreiging, belediging en mishandeling.

 

Gedragsregels voor begeleiders

In de sport is de relatie tussen de trainer en de sporter erg belangrijk. Daarom heeft RKDVC gedragsregels vastgesteld, gericht op begeleiders van onze sporters. Ze geven aan waar de grenzen liggen in het contact tussen begeleider en sporter. De regels op een rij:

  • De begeleider zorgt voor een veilige omgeving en sfeer.
  • De begeleider tast de sporter niet in zijn waardigheid aan en dringt niet verder in het privéleven van de sporter door dan nodig.
  • De begeleider onthoudt zich van elke vorm van (machts-)misbruik of seksuele intimidatie tegenover de sporter.
  • Seksuele handelingen en seksuele relaties tussen de begeleider en de jeugdige sporter tot achttien jaar zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik.
  • De begeleider mag de sporter niet zodanig aanraken dat de sporter en/of de begeleider dit ervaart als seksueel of erotisch van aard.
  • De begeleider onthoudt zich van (verbale) seksueel getinte intimiteiten.
  • De begeleider zal tijdens trainingen /stages, wedstrijden en reizen gereserveerd en met respect omgaan met de sporter.
  • De begeleider heeft de plicht de sporter te beschermen tegen schade en (machts-)misbruik als gevolg van seksuele intimidatie.
  • De begeleider zal de sporter geen (im)materiële vergoedingen geven met de bedoeling tegenprestaties te vragen. Ook de begeleider aanvaardt geen extra financiële beloning of geschenken van de sporter anders dan vooraf is afgesproken.
  • De begeleider ziet erop toe dat deze regels worden nageleefd door iedereen die bij de sporter is betrokken.
  • In die gevallen waarin de gedragsregels niet (direct) voorzien, ligt het binnen de verantwoordelijkheid van de begeleider in de geest hiervan te handelen. Zie ook: pedagogische uitgangspunten bij het begeleiden van jeugdspelers

Aanstellen van begeleiders van kwetsbare groepen

Het is bekend dat plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag situaties opzoeken waarin makkelijk contact gelegd kan worden met minderjarigen. Daarbij maken ze vaak gebruik van de welwillendheid en het vertrouwen binnen een sportvereniging. Daarom screent RKDVC iedere nieuwe begeleider van kwetsbare groepen. De screening van begeleiders bestaat uit:

  1. een kennismakingsgesprek (met een hoofd jeugdopleiding of lid van jeugdbegeleidingscommissie of lid van de commissie jeugd)
  2. het laten aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor mensen die geen lid zijn of korter lid zijn dan 5 jaar
  3. het checken van de naam bij het Register van veroordeelden inzake seksuele intimidatie. Deze laatste check vindt alleen plaats als er sprake is van twijfel. Conform de daarvoor geldende procedure zal het register dan door twee bestuursleden gezamenlijk en medeweten van de KNVB worden geraadpleegd.

Verklaring Omtrent Gedrag

De Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van een persoon geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, zoals het werken met minderjarigen en minder validen. Omdat onze vereniging veel waarde hecht aan een omgeving waarin kinderen en mensen met een beperking veilig kunnen sporten vraagt zij alle nieuwe vrijwilligers welke deze groepen begeleiden een VOG te overleggen. De vrijwilligers welke zich op enigerlei wijze hiervoor inzetten worden in het najaar benaderd met het verzoek een VOG aan te vragen. De procedure zal in een persoonlijke mail worden toegelicht. Contact loopt via vog@rkdvc.nl

Wij zijn van mening dat een VOG de kans op seksuele intimidatie binnen de club kan verkleinen. Het geeft meer zekerheid over het verleden van (nieuwe) trainers, coaches, begeleiders of verzorgers en het vermindert de kans dat personen, die eerder in de fout zijn gegaan, een functie binnen onze vereniging kunnen uitoefenen. Door als RKDVC een VOG te verlangen van iedereen die in zijn rol als vrijwilliger in aanraking komt met minderjarigen, en mensen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking, laat ze zien de veiligheid van haar leden serieus te nemen.

 

Handelwijze voor (ouders van) leden die grensoverschrijdend gedrag (hebben) ervaren:

  1. Neem contact op met de betrokken persoon/ personen en bespreek de situatie/ de klacht.
  2. Informeer het betrokken bestuurslid als er sprake is van een klacht.
  3. Neem contact op met de vertrouwenspersoon als daar behoefte aan is.

Vertrouwenspersoon

Vindt u dat u onheus bejegend bent door RKDVC of een van haar vrijwilligers dan kunt u een beroep doen op de vertrouwenspersoon.
De vertrouwenspersoon is bereikbaar voor advies en heeft een luisterend oor voor mensen die zich door RKDVC niet of onvoldoende gehoord voelen. De vertrouwenspersoon ondersteunt u als lid bij het bespreekbaar maken van de onvrede.
De vertrouwenspersoon doet dat in een vertrouwelijke omgeving, geheel onafhankelijk van RKDVC en betrokken personen.
De vertrouwenspersoon (Peter Engelenburg) is te bereiken via email: gdoel25@kpnmail.nl of telefonisch 06-25231954 . (https://www.rkdvc.nl/commissies/92/76/vertrouwenspersoon.htm-)

 

Sanctiebeleid

RKDVC hanteert als uitgangspunt dat de opgestelde gedragsregels voor iedere begeleider een adequate basis vormen om zijn rol binnen de club zonder problemen te kunnen vervullen. Mocht er onverhoopt toch sprake zijn van wangedrag zoals bedoeld in de geformuleerde gedragsregels, dan zal de club haar sanctiebeleid toepassen.

Het bestuur legt uiterlijk 2 weken nadat het wangedrag bij haar bekend is geworden een sanctie op. Sancties worden schriftelijk en per aangetekende post naar de gesanctioneerde verstuurd.
Zij heeft daarbij de keuze uit de volgende sancties:

  1. Officiële waarschuwing
  2. Voorwaardelijke straf/schorsing/uitsluiting
  3. Onvoorwaardelijke schorsing/uitsluiting
  4. Voorleggen van een royement aan de Algemene Leden Vergadering
  5. Opleggen van een verblijfontzegging tot het terrein en gebouwen van RKDVC welke strafrechtelijk kan worden gehandhaafd.

Daarnaast zal bij iedere casus worden vastgesteld of het getoonde grensoverschrijdende gedrag aanleiding geeft dit voor te leggen aan onze aangestelde vertrouwenspersoon en/of het Openbaar Ministerie.

 

Bezwaarprocedure

De begeleider aan wie een van bovenstaande sancties is opgelegd kan bezwaar maken tegen de straf. Daarvoor dient deze binnen 2 weken na versturen van de schriftelijke sanctie zijn bezwaar schriftelijk kenbaar te maken bij het bestuur (voorzitter@rkdvc.nl).

Zoeken op de site

RKDVC

Sportlaan 10 
5151 RK Drunen
tel. 0416 -779002
Routebeschrijving
Terug naar boven