Haarsteeg 5
14-02-2016
1-0

Scheidsrechter:   Vermeegen, L
DRUNEN - De topper in de 5e klasse werd afgelopen zondag gespeeld tussen RKDVC en Haarsteeg. Situatie vooraf: DVC had 25 punten uit 10 potjes (3e plaats) , Haarsteeg 26 uit 11 (2e plaats). De winterse weersomstandigheden vielen in de ochtend nog mee, dus met korte mouwtjes trokken de Drunense spelers ten strijde. Én met succes. Dikverdiend werd Haarsteeg in de 2e helft over de knie gelegd. Het enige wat de thuisploeg zich kon verwijten is dat het er niet in slaagde om verder afstand te nemen. Het bleef 1-0.
RKDVC bereidde zich bijzonder slordig voor op het belangrijke duel. Verschillende spelers kwamen te laat en bovendien was de trainingsopkomst de afgelopen periode niet om over naar huis te schrijven. Wegens vakantie, ziekte en een (langdurige) blessure zat DVC wat matig in de manschappen. Daar tegenover stond wel de rentree in de wedstrijdselectie van Mark van Engeland en Luuk Buijs. Na bijna een jaar uit de running geweest te zijn mocht hij, Luuk, al na 10 minuten invallen vanwege een blessure bij Joey Heeffer. RKDVC had een matige openingsfase afgewerkt en Haarsteeg sneed enkele keren makkelijk door de Drunense linies heen.
Na ongeveer 15 minuten kantelde het wedstrijdbeeld. RKDVC won meer duels, hield de linies wat korter bij elkaar en wist de controle over te nemen. Verschillende mogelijkheden werden gecrëerd. Zo zag Thijs Fokker een vlammend schot naast gaan, tikte Luuk Buijs bij de 1e paal bíjna binnen en werd een knap schot van Norbert Kolen goed gered door de Haarsteeg doelman. Haarsteeg zelf kwam er één keer zeer dreigend uit met 2 spelers, maar een heldhaftige ingreep van Hans van Bijnen voorkwam een doelkans. Gescoord werd er niet.
Zo slap als RKDVC de 1e helft begon, zo overtuigend was de start van de 2e helft. Direct werd Haarsteeg terug gedrongen en bleef RKDVC het spel bepalen. De buitenspelers waren goed op dreef en zorgden continu voor gevaar. Telkens viel de bal nét niet goed (genoeg) om af te werken.
Tót de 67e minuut aanbrak. Wederom wist Thijs Fokker zich op links los te maken van zijn tegenstander. Een harde lage voorzet ging voorbij aan Roy Klijsen, maar viel perfect in de looplijn van Luuk Buijs. Hij knalde RKDVC op een meer dan verdiende voorsprong. Een heerlijke comeback voor de lange spits, die de onfortuinlijke Jasper Koole in de armen viel.
Na het doelpunt bleef RKDVC gecontroleerd de aanval zoeken, en ook kansen creëren. In de 75e minuut was Michael Leijte heel, heel, héél dichtbij de 2-0 maar zijn schot spatte via de binnenkant van de paal achter de keeper langs terug het veld in. Ook Willem v/d Velden raakte even later snoeihard het aluminium. Het zat niet mee.
Eén van de oudste wetten in het voetbal is : 'Als je 'm zelf niet maakt, zul je zien dat je hem tegen krijgt'. En dat was ook bijna het geval. Een opkomende speler kon door het centrum doorbreken en afstuimen op doelman Berry van Bladel. Op overtuigende wijze wist Berry te verhinderen dat de Haarsteeg speler kon scoren. Direct hierna kreeg Dennis Damen dé uitgelezen mogelijkheid om het duel te beslissen, maar hij besloot de spanning er nog even in te houden.
Met de denkbeeldige mouwen opgestroopt speelde RKDVC het duel met veel passie en strijd uit, zonder dat Haarsteeg ook nog maar één keer in de buurt van het doel van Berry kon komen. De opluchting was desalniettemin groot toen de leidsman af floot voor het eind van de wedstrijd.
De eerste wedstrijd na de winterstop tegen deze goede tegenstander werd dus in winst omgezet. Een belangrijke zege, maar eigenlijk zal ieder duel nu belangrijk zijn. RKDVC heeft met Elshout, RWB en (misschien toch nog een beetje) Haarsteeg namelijk een 3-tal goede teams pal achter zich op de ranglijst. Wordt vervolgd!