Columns

Column 2, januari 2015

Bijdehandjes
Hoewel de RKDVC-bostocht begin januari was, wil ik er toch nog een anekdote over vertellen. Iets waar mijn maat en ik altijd op letten is hoe mondig de ventjes en meisjes soms zijn. Er staan hele brutaaltjes en bijdehandjes voor je neus, die op alles een woordje klaar hebben en ook nog meteen met hun tengeltjes aan de spelattributen zitten. Dan laten we luid en duidelijk weten dat dat nou nét niet de bedoeling is. Geloof me, het komt voor dat we wel eens stomverbaasd staan wat er uit een mondje van zo'n snotpin komt. Toch lossen we het altijd op. Met een grap, of een laatste woord in een kleine discussie en soms, heel soms, maar als wijste te zwijgen. Maar altijd, zoals we dat van thuis uit meegekregen hebben, in ons eigenste ABB (Algemeen Beschaafd Brabants). Ook de uitleg van het spel gaat dan zo. Af en toe zijn er mennekes die dat niet zo goed verstaan. Staat er zo een met grote ogen naar mijn maat te kijken en net als je denkt dat er weer een discussie gaat volgen, zegt hij met een onschuldige brede lach: 'U praat een beetje dialect!' Nou, dat is dan echt lachen, hoor! Zelfs de ervaringsdeskundigen die wij zijn, staan dan even met onze mond vol tanden. Ach, kinderen kunnen natuurlijk ook héél grappig zijn.
 
Eén waarheid
En naar die mannen werd geluisterd. Ze hadden volgelingen, apostelen. Verhalen over die mannen en hun woorden werden opgeschreven en verzameld in boeken. En door de jaren heen werden deze verhalen en verzen van generatie op generatie doorgegeven. Die wijze mannen van toen moesten eens weten hoe de wereld er nu uitziet en dat hun woorden maar wat vaak verkeerd geïnterpreteerd worden. Met alle dramatische gevolgen van dien. Waar moet dat allemaal toch heen?
Van Johan Cruijff zijn zijn filosofieën en ingewikkelde uitspraken nu al opgeschreven en verzameld in boeken. En bij leven wordt hij al 'de Verlosser' genoemd. En de initialen van één van zijn wijze voorgangers heeft hij al. Heel de wereld kent zijn naam. Als die allemaal van generatie op generatie over hem blijven vertellen en zijn woorden niet gaan verdraaien, zal er tot in het einde der tijden maar één waarheid zijn: Je moet altijd zorgen dat je een doelpunt meer scoort dan de tegenstander! Dan komt alles toch nog goed.
 
China-soap
Bij ADO Den Haag is in de China-soap een nieuw ultimatum vastgesteld. Weer is het afwachten of de overname nu eindelijk een feit gaat worden. Ik geloof er niet meer zo in. Het lijkt steeds meer op de grap: 'Morgen gratis bier!' Of eigenlijk moeten die Chinezen dat zeggen: 'Molgen glatis biel!'


Zoeken op de site

RKDVC

Sportlaan 10 
5151 RK Drunen
tel. 0416 -779002
Routebeschrijving
Terug naar boven